Nvidia hisselerindeki artış küresel piyasalara olumlu yönde etki etti

 Yapay zeka ve yarı iletkenler alanında lider bir şirket olan Nvidia'nın (NASDAQ:NVDA (NASDAQ:NVDA)) hisseleri Salı günü %6,8 artarak hissenin bir ay içindeki en iyi performansına işaret etti. Bu önemli toparlanma, kazançları tetikleyen yeni bir haber olmamasına rağmen gerçekleşti; bu da çeyrek ve yarı yıl öncesinde defter tutma ve pozisyon ayarlamaları gibi yatırımcı faaliyetlerinin hareketi etkilemiş olabileceğini düşündürüyor. Nvidia'nın hisselerindeki yükseliş, ABD ve küresel hisse senedi piyasalarında teknoloji kaynaklı daha geniş bir artışa katkıda bulundu.

Yatırımcılar, Cuma gününe denk gelen çeyrek sonu öncesinde tipik olarak gözlemlenen temkinliliğe karşı teknoloji ve mega-cap toparlanmasının devam etme potansiyelini tartarken, Çarşamba günü Asya piyasalarının yönü belirsizliğini koruyor. Salı günkü ABD piyasa seansı, dolardaki hafif yükseliş, yatay seyreden Hazine getirileri ve iki Federal Rezerv başkanının şahin eğilimli yorumlarıyla çok az yol gösterdi.


Asya piyasalarında Japon yeninin zayıflığı ve Çin yuanının sürekli değer kaybetmesine ilişkin endişeler devam ederken, Çarşamba gününe kadar bu sorunları hafifletecek yeni bir gelişme beklenmiyor. Bölgenin ekonomik veri takvimi hafif olup, yalnızca Avustralya enflasyon rakamları ve Singapur'un imalat verileri açıklanacak.

Avustralya Merkez Bankası (RBA) Başkan Yardımcısı Christopher Kent'in, merkez bankasının politika yönü hakkında fikir verebilecek bir konuşma yapması planlanıyor. RBA şu anda en şahin G10 merkez bankalarından biri olarak görülüyor ve faiz yatırımcıları bu yıl herhangi bir faiz indirimine karşı bahis oynuyor. Bu duruş, 2024 yılında ABD doları karşısında sadece sterlinin ardından en güçlü ikinci G10 para birimi olan Avustralya dolarının performansına da yansıyor.


Ankete katılan ekonomistlere göre, Mayıs ayı Avustralya enflasyon verilerinin Nisan ayındaki %3,6'dan yıllık %3,8'e ivme göstermesi bekleniyor. Gerçekleşmesi halinde bu oran, RBA'nın tercihinin aksine, bu yılın en yüksek oranını ve üst üste ikinci aylık artışı temsil edecektir.


Çarşamba günü piyasalara yön vermesi beklenen önemli gelişmeler arasında Avustralya Mayıs ayı enflasyon verilerinin açıklanması, RBA Başkan Yardımcısı Kent'in konuşması ve Singapur'dan imalat üretim rakamlarının yayınlanması yer alıyor. Ayrıca, Tayland Merkez Bankası 12 Haziran'daki politika toplantısının tutanaklarını yayınlayacak ve ekonomi ve para politikası üzerine bir analist toplantısına ev sahipliği yapacak.


Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Yorum Gönder

Yukarı Çık