Temettü Nedir? Nasıl Alınır? Temettü Dağıtımı Nedir?
Temettü Nedir?
Temettü veya diğer adıyla kâr payı; bir işletmenin elde ettiği dönemlik kârdan miktarından nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına pay vermesidir. Önemli bir ortaklık hakkı olan temettü, işletmedeki her bir ortağın sahip olduğu hisse senedi miktarına göre bir pay verilmesi(temettü dağıtımı) anlamını taşır.
Temettü oranları, şirketlerin yılsonu bilançolarına bağlı olarak belirlendiği için yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilen veriler arasındadır. Bir şirketin yıllık net dönem kârı, o şirketin yatırımcılarına ödeyeceği kâr payının belirlenmesini sağlar. Şirketin, yıllık net dönem kârından vergiler ve diğer giderlerin çıkarılmasının ardından elde kalan kısmın %20’sinden az olmamak kaydıyla yatırımcılarına dağıtım yapmasına temettü dağıtımı denir. Temettü dağıtım kararı; yönetim kurulunun teklifi üzerine şirket genel kurulunda alınır.
Temettü Nasıl Alınır?
Temettü almak veya buna hak kazanmak için bireylerin hisse senedi sahibi olması gerekmektedir. Bu sahiplikle elde edilen ortaklık, şirketin temettü ödeme gününde bu hakkın elde edilmesini sağlar. Şirketin temettü dağıtımından bir gün önce alınsa dahi hisse senedi; bireylerin temettü hakkından yararlanmasını mümkün kılan bir yatırım aracıdır.
Temettünün dağıtılacağı tarih, genel kurul onayının ardından hissedarlara duyurulur. Temettü dağıtımının yapılacağı günün sabahına kadar o şirketin hissesine sahip olan hissedarlar temettü dağıtımına katılabilirler. Temettü bedeli nakit şekilde, temettü dağıtacak olan şirketin hissedarlarının yatırım hesaplarına otomatik olarak aktarılır. Bedelsiz hisse olarak dağıtılacak temettü de yatırım hesabına doğrudan aktarılmaktadır.
Temettü Dağıtımı Nedir?
Temettü dağıtımı, bir şirketin yıllık net dönem kârından vergiler ve diğer ödemelerin çıkarılması neticesinde elde kalan miktarın en az %20’sine tekabül eden kısmın şirket hissedarları arasında bölüştürülmesidir.
Temettü dağıtımı yapan şirketler yatırımcılar tarafından daha fazla tercih edilir. Bunun sebebiyse; temettü verimliliği yüksek olan şirketlerin yatırımcılara veya yatırımcı adaylarına daha fazla güven vermesidir. Yatırımcılarına hem sermaye hem de temettü getirisi sunan hisse senetleri daha avantajlı olarak değerlendirilir.
Temettü Dağıtımı İçin Örnek Anlatım
Bir şirketin % 25 temettü ödeyeceğini ve elinizde de bu şirkete ait 1000 hisse senedi olduğunu varsayalım. Hisse senetlerinin nominal değerle ölçüldüğünü bilmeniz gerekiyor ve bu değer borsada 1 TL olarak belirtilmektedir. 1 TL karşılığında 25 kuruş temettü alırsınız ve 1000 adet hisseden de 250 TL temettü almış olursunuz. Bu şekilde hisselerin fiyat dalgalanmalarının yanı sıra temettüden de para kazanmış olursunuz.
Bir hisse senedinin temettüden önceki gün kapanış fiyatı 5 liraysa, dağıtılacak temettü 0,25 liraysa; hisse senedi temettü dağıtımından sonra 4,75 TL (5 -0,25=4,75) olacaktır. Temettü ödemelerinde bireysel yatırımcıların ödediği %15 oranında gelir vergisi stopjı kaynaktan kesinti yapılarak hesaplara net nakit temettü aktarılmaktadır. myborsa
Yorum Gönder